This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=1702&feed=rss2

– Ja, jeg er litt sliten nå. Men å pensjonere meg har jeg ingen planer om!

Frank Aarebrot er en opptatt mann. Til daglig jobber han som professor i Sammenliknende Politikk ved Universitetet i Bergen. Han har også vært valgobervatør, forsker, TV-personlighet, forfatter og mye annet. Han har holdt taler i USA og Afrika, og er ikke redd for å si det han mener om det aller meste.

Minnesmerke hos NRK

En formiddag blir vi med Frank en tur til NRK, der han skal intervjues på radio om den nye boken i Sammenliknende Politikk. Her forteller programleder i Vestlandsrevyen, Jan Børge Leirvik, at Aarebrot har satt sine merker i studio.

 En gang Frank var på besøk her skulle han reise seg fra stolen, viklet benet inn i ledningene og mistet balansen. Innholdet i kaffekoppen han holdt fløy da i en bue og traff veggen her, ler han og peker på en flekk i lydveggen.

Frank humrer og legger til at det minner om kartet over Nederland.

Må unngå Petter Northug-situasjoner

Selv om Frank aller helst liker å forelese i stedet for å være på TV, er han klar over at han er over middels kjent, og at dette følger med et visst ansvar.

 Man må være klar over det faktum at man er blitt en offentlig person. Dette innebærer i mitt tilfelle å unngå sånne Petter Northug-situasjoner. Jeg må nok være ganske lovlydig. Jeg tar ikke med en ekstra sigarettpakke fra taxfree, uansett hvor fristende det måtte være. Det blir liksom litt flaut å bli tatt i tollen når folk vet hvem du er.

Han forteller i midlertid at han av og til tar seg selv i å tenke litt høyt om seg selv.

 Senest i morges da jeg skulle fly fra Kristiansand, spurte damen i SAS-skranken om hun kunne se legitimasjon. «Men herregud dame, ser du ikke på nyheter» tenkte jeg da, ler Frank og innrømmer at han burde jekke seg ned av og til.

Mottok formidlingsprisen tidligere i år

I september ble det også klart at han var vinneren av Forskningsrådets Formidlingspris 2014. På spørsmål om hva han tenker om dette, svarer Frank at han i hovedsak tror det dreier seg om hans evne til å kunne sammenfatte mye informasjon på lite tid, og refererer til maratonforedraget han holdt i NRK om Norgeshistorien. Det var i midlertid listen over hvem som hadde foreslått han som årets vinner professoren ble mest overrasket over:

 Her fant jeg blant annet mine kolleger ved Universitetet, professorer fra Oslo, fremtredende politikere, ledere av store norske interesseorganisasjoner, så generelt en ganske bred gjeng. Det synes jeg var spesielt hyggelig, og viser at man blir satt pris på.

Ingen planer om å pensjonere seg

 Du spurte meg om jeg er litt sliten og det er jeg forsåvidt. En tur til Karribien er det absolutt behov for nå.

Selv om han nærmer seg 68 år,  har ikke noen plan om å gå av med pensjon enda.

– Pensjonisttilværelsen oppfatter jeg i grunn som et helvete. Jeg hører nok til kategorien som ønsker å dø med støvlene på. Å sitte i solnedgangen og mate fuglene, det har jeg veldig liten sans for.

Kommentarer