This text will be replacedhttp://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Med sverd, skjold og stålhjelmer ruster medlemmene av Kongshirden 1260 seg opp til kamp i Rosenkrantztårnet. 

Middelaldergruppa driver med blankvåpenkamp som er en form for kampsport med semikontakt. Leder, Cornelius Henriksen, forteller at det ved denne hobbyen, som kan sies å være noe utenom det vanlige, også er et historisk aspekt.  

– Det er jo en felles interesse for historie, kanskje spesielt middelalderen og vikingtiden som gjør at vi drives til å holde på med dette, sier han.

Ikke bare slåssing

Henriksen kan meddele at Kongshirden 1260 også har andre ting enn krigføring på agendaen. De driver blant annet med formidling av historie gjennom oppvisninger og foredrag. De har ved flere anledninger tatt på seg oppdrag fra skoler og museer hvor de har demonstrert militær-, våpen- og drakthistorie.

– Barna især lurer jo på hva vi driver med, og jeg har blitt tatt for å være Kaptein Sabeltann tidligere, ler han.

Han forsikrer også om at slåssingen ikke er farlig.

– Alle våre medlemmer gjennomgår sikkerhetskurs over flere uker, der de lærer å håndtere våpen på en tryggest mulig måte. I tillegg har vi klare regler på hvordan kampene gjennomføres, hvis man treffer en annen i hodet så taper man. Vi har også sikkerhetsutstyr for å forhindre skader, selv om man kanskje ender opp med noen blåmerker fra tid til annen, flirer han.

Blåmerker er dog stort sett det verste medlemmene påføres av stålvåpnene. Henriksen forteller at de har hatt noen turer på legevakten, men at dette har vært fordi noen har snublet og falt, ikke fordi de har blitt såret i kamp.

Historiske omgivelser

Det at Kongshirden trener i Rosenkrantztårnet er med på å skape autentiske omgivelser, og Henriksen mener de er veldig heldige.

– Med tanke på historikk så er vi nok blant landets heldigste blankvåpengrupper som får trene innendørs her i Rosenkrantztårnet og utenfor Bergenhus Festning. Hvis jeg ikke husker feil så ble bygningsarbeidet av tårnet startet i nettopp 1260, og det er mye derfor vi konsentrerer oss om nettopp denne perioden.

Festningen står igjen som et minne av fordums dager da Bergen fungerte som sentrum i Norgesveldet. Kongshirden 1260 har avtale om bruk av Rosenkrantztårnet gjennom vinterhalvåret, ettersom dette kun har sommeråpent.

Mang slags folk

Henriksen understreker at dette er en hobby alle kan holde på med, og at de har hatt mange medlemmer med ulik bakgrunn.

– Det er jo klart at det er en hovedvekt av historiestudenter og arkeologer, men vi har hatt med alt fra håndtverkere og til og med en kokk i gruppen.

Han sier at mange oppfatter middelaldergruppa som litt rare, og blir ofte mistenkte for å ha sett litt for mye på Ringenes Herre.

– Vi bryr oss ikke så mye om det, vi gjør jo dette fordi det er gøy. Mange tror heller ikke på oss når vi sier at det ikke er farlig, iallefall ikke før de har prøvd det selv, og det er noe de fleste kan være med på.

Han kan forsikre om at sporten ikke bare er for gutter. På treningene består en tredjedel til en drøy halvpart av jenter.

– Hvem som helst kan drive med dette, såfremt man er over 16 år. Vi tar inn rekrutter fortløpende, meddeler Henriksen.

Kommentarer