This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Professor ved Norges Handels Høyskole, Ola Grytten, ble i helgen kronet til  ‹‹Nwanne Di Na Mba››, høvding i Nigeria. Dette til tross for at han aldri har vært i Nigeria.

– Jeg føler meg veldig beæret, forteller den rykende ferske høvdingen.

Det ble en festgudstjeneste utenom det vanlige i kultursalen på Nykronborg skole søndag formiddag. Til eksotiske rytmer og høytidelig lovsang ble professor ved Norges Handelshøyskole og frelsessoldaten, Ola Honningdal Grytten, kronet til høvding av den afrikanske Igbo stammen i Nigeria.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få oppleve dette, sier Grytten ydmykt.
Nå kan han både smykke seg ny tittel og nytt navn. Hans nye navn, Nwanne Di Na Mba, betyr «bror i et land langt borte».

Ingen politisk innflytelse
Leder av kroningsseremonien, Success Chijoke Okeke (27), fikk hele salen til å danse etter afrikanske rytmer. «Ikke dans som nordmenn, dans som en ekte afrikaner» oppfordret han, mens han rytmisk beveget seg etter musikken.

– Han har et godt hjerte, og han har forandret livene til mange. Dette er en æresbemerkelse, og vår måte å vise vår takknemlighet på, sier Okeke.

Han påpeker at Grytten ikke kommer til å ha noen politisk innflytelse med sin nye tittel.

Stolt ordfører
Ordfører i Bergen, Trude Drevland, var tilstede under seremonien, og briljerte med afrikanske danseferdigheter. Etter kroningen hedret hun Nwanne Di Na Mba, og gratulerte han med den nye tittelen.
– Dette var en fantastisk seremoni. Jeg ser han har gjort stort inntrykk, og han ble hedret i dag på en nydelig måte, sier en storfornøyd ordfører.

Det er sjeldent hun danser i kirketjeneste, men i dag klarte selv ikke ordføreren å ikke bli revet med.

Reiser til Nigeria
Til daglig jobber Grytten som professor ved Norges Handelshøyskole, og han har fått noen reaksjoner på sin nye tittel.

– Ja, det er noen som roper høvding etter meg i gangene, ler han.

Grytten har vært aktiv frelsessoldat i flere år, men han har aldri vært i Nigeria der han egentlig skulle krones i sommer. Nå planlegger han flere turer til Nigeria, og han gleder seg stort.

– På grunn av Ebola og uro i Nigeria ble turen avlyst, men det blir veldig kjekt å reise ned å besøke folket mitt, sier han.

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer