This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Johannes Vederhus og Åse Lyslo har sammen med en tredje medstudent latt seg smitte av E.coli. De har i en drøy uke ligget på Haukeland som et ledd i et forskningsprosjekt for å finne en mulig vaksine mot tarmbakterien.

Turistdiaré er en velkjent plage for de fleste nordmenn. Selv om turistdiaréen er plagsom, er den heldigvis ufarlig. Men bakterien som er skyld i problemet, kan i noen tilfeller være svært farlig.

–  I U-land er det ikke uvanlig at barn blir smittet. I slike tilfeller kan viruset være potensielt dødelig. forteller Vederhus.

Han forklarer også at det finnes forskjellige typer E.coli, og at den typen studentene utsettes for, antagelig er den minst farlige utgaven.

– Den mest aggressive typen fører til blod i avføringen, så det vi går gjennom er til sammenligning relativt uskyldig, sier han.

Nyttig pasienterfaring

I tillegg til å forsøke å finne en vaksine mot E.coli ble studentene oppfordret av forelesere til å delta i prosjektet. Grunnen er at man som blivende lege, vil dra med seg en nyttig erfaring om hvordan det er å være pasient.

– Det er veldig greit å vite hvordan pasientrollen er, til man senere skal inn i det som på en måte er den omvendte rollen, sier Vederhus.

– Det har gått greit

I tillegg til Vederhus og Lyslo, var enda en mannlig student med på prosjektet. Han hadde imidlertid et raskere sykdomsforløp og til tross for at han var den i gruppen som ble verst syk,  ble han utskrevet først av de tre, allerede mandag. Da hadde de altså ligget to gutter og en jente i isolat en knapp uke.

 Jeg synes det har gått veldig greit. Vi har blitt godt kjent, så jeg har blitt “en av gutta” nå, sier Åse Lyslo om hvordan det har vært å være eneste jente.

 Vi har fått god hjelp av flinke sykepleiere, så tiden her på sykehuset har gått veldig fint, smiler hun.

Kommentarer