This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

I de kommende ukene kommer du til å se flere rosa sløyfer enn vanlig. Dette fordi oktober er brytkreftens måned. 

På onsdag deltok 160 videregående elever i en flashmob midt på Torgallmeningen. Alle kledd i rosa skjorter og med rosa hansker. Det ble også sluppet ut hundrevis med heluimsballonger etter showet til stor jubel. Aksjonsleder i foreningen, Morten Heszlein-Lossius forteller han er svært fornøyd med arrangementet:

– Showet gikk utrolig bra, og vi kunne ikke fått en bedre oppstart på måneden enn dette, sier han fornøyd.

Tøff beskjed å få

I år er fokuset spesielt rettet mot dem som får beskjed om at de har uhelbredelig brystkreft. Hvert år dør flere av diagnosen i Norge, og i 2012 lå tallet på 612. Antall ballonger som ble sluppet på onsdag var også nettopp dette; 612 ballongertil minne om dem som tapte kampen mot kreften.

Edel Johannessen, kasserer i Kreftforeningen i Bergen, har selv blitt rammet av brystkreft og vet hvor vanskelig det er. Hun har nå vært symptomfri og frisk i to år, men ser det fortsatt som viktig å delta i kampen mot kreften. Johannessen har en klar beskjed til dem som får beskjed om at de har brystkreft:

– Snakk med andre i samme situasjon, med venner og familie, og snakk med leger og terapauter. Det viktigste er å ikke stå alene i en så vanskelig kamp, forteller hun.

Hjelp fra Moods of Norway

Heszlein-Lossius er også kledd i rosa fra topp til tå for anledningen. Han kan røpe at antrekket har han lånt av Moods of Norway.

– Jeg ringte og hørte om de hadde en rosa dress på lager, og det hadde de. Så her står jeg, forteller han smilende.

Det norske designermerket er med som samarbeidspartner, og selger i likhet med mange ander forretninger rosa sløyfer gjennom hele oktober. Inntektene går til brystkreftforskning. i 2013 inndro salget hele 12 millioner kroner.

Rammer også menn

Selv om flertallet av dem som rammes er eldre kvinner, er det likevel ikke bare dem som skal passe på. Ferske tall fra Kretforeningen viser at det i 2012 ble registrert 28 tilfeller der menn ble rammet. 7 av disse døde. Dette er det ikke alle som vet, deriblant studenten Ingvild Rustad.

– Oi, er det sant? Det var jeg ikke klar over, man hører jo bare om kvinner.

Psykologistudenten ved UiB, Eline Kristiansen, er enig. Hun visste fra før at menn også kan rammes av brystkreft, men mener det er for lite fokus på det.

– Dersom denne kampanjen også hadde rettet et blikk på det faktum at menn også kan rammes, tror jeg flere hadde visst om det, og dermed rekker å gjøre noe før det er for sent.

Kommentarer