This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Mandag 22. september arrangerte Studentersamfunnet i Bergen møte om normer og vaner i Norge. Hovedmålet var en dypere forståelse av den norske kultur for utvekslingsstudentene. 

Streng på normbrudd, men diskre reaksjonsmåter

Forfatter og innleder på møtet Egil Aslak Aursand Hagerup fortalte om en undersøkelse som viser at Norge er blant verdens strengeste land når det gjelder normer og uskrevne lover. På bokens Facebookside  poster han en og en lov.

–  Men samtidig er vi veldig lite tydelig i måten vi reagerer på normbrudd. Ofte gir man bare et skulende, stygt blikk på den som bryter en norm, sier han.

Blant tilhørerne på møtet var den østerrikske utvekslingsstudenten Livija Marko. Hun mener at måten nordmenn reagerer på, ofte kan bli for vag.

– Hvis noen gjør en liten feil, bør man på en vennlig måte forklare feilen til dem, istedenfor å bare gi dem et stygt blikk, sier hun.

Norge mildere enn forventet

Til tross for at Norge er blant de strengeste landene i verden hva gjelder lovbrudd, påpeker Marko at hennes førsteinntrykk ikke er like ille som hun hadde forventet.

– Jeg ble fortalt at alle var veldig innadvendte, og at ingen kom til å smile til meg. Heldigvis har folk vært veldig hyggelig og hjelpsom, forteller utvekslingsstudenten.

Både positive og negative normer

Aursand Hagerup mener at det i Norge både finnes normer som bør beholdes, og normer man bør forsøke å endre på. Men han understreker samtidig at det kan være svært vanskelig å endre normer.

– Normer etableres ofte fordi de fungerer, og består på samme grunnlag, sier forfatteren.

Kommentarer