This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Studentforeningen Høyres studenter i Bergen inviterte mandag til åpent foredrag fra den populære historikeren og forfatteren, Hans Olav Lahlum, som i Frank Aarebrot-stil hadde 150 minutter til rådighet hvor han redegjorde for alle de 43 amerikanske presidentene. 

 

Mann med mange talenter

I tillegg til å være historiker, er Lahlum også SV-politiker, sjakkentusiast, verdensrekordholder for lengste intervju og forfatter av både krimromaner og ikke minst politiske biografier. I 2008 skrev han boken Presidentene. Fra George Washington til George W. Bush. Det var denne kunnskapen han velvillig og engasjert delte med de mange i publikum. Det var ingen tvil om at den brennende interessen for amerikansk politikk er like sterk i dag som da han skrev boken, og som et levende leksikon trålet Lahlum seg på imponerende vis gjennom 225 år med amerikansk historie.

Større en Erna

Til tross for at værgudene var svært så generøse med Bergen denne mandagen var Tivoli-salen på Kvarteret fullsatt. I følge arrangør, Heidi Fuglesang var det faktisk flere i publikum enn når sjefen selv, Erna Solberg, var gjest. En karismatisk, blid og utvilsomt engasjert Lahlum underholdt publikummet sitt gjennom de vel 150 minuttene og serverte en forelesning med en god blanding av historiske, politiske og biografiske fakta om presidentene.

Morsomme anekdoter

Det var heller ikke mangel på morsomme og fascinerende digresjoner og anekdoter om presidentene og deres privatliv, som for eksempel hvordan Thomas Jefferson og John Adams, etter sine presidentskap, nærmest konkurrerte om å utleve hverandre. Det hele endte med at begge døde på nøyaktig samme dag, den amerikanske nasjonaldagen 4.juli, på dens 50-årsjubileum.

Nytt historisk valg i 2016?

Om det ikke var nok å snakke om de 43 presidentene hittil så tillot Lahlum seg også å si litt om hvem han ser på som de mest aktuelle kanditatene til valget i 2016.  For måtte han gjette i dag, over to år før valget, så holder han en knapp på Marco Rubio for republikanerne og Hillary Clinton for demokratene. To kanditater som ville resultert i en ny historisk milepæl i amerikansk historie, ettersom Rubio ville vært første president av latinamerikansk opprinnelse og Clinton første kvinne. Men det er for tidlig å si noe sikkert nå. Mye vil skje, og det eneste Lahlum kunne love var et spennende valg i 2016.

Kjempefornøyd

Nyvalgt leder for Høyres Studenter, Heidi Fuglesang, var veldig fornøyd med kveldens gjesteforedrag.

– Han er litt original og forteller ting på en annen måte, med mange morsomme krumspring, og gjør det til en helaften med både latter og kunnskap. Vi er kjempefornøyd, og han kan gjerne komme å ha et foredrag for oss igjen.

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV? Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer