This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Det er tid for valg på Universitet i Bergen, og 19 representanter skal velges til Studentparlamentet. I år er det to nye lister som stiller til valg og begge kjemper med utradisjonelle kampsaker. 

De to nye listene, Grønn liste og Det Eneste Reelle Alternativ (DERA) har skapt ny blest rundt studentparlamentsvalget. Begge listene stiller med utradisjonelle kampsaker som skiller seg ut fra de andre listene.

Vil ha grøt

DERA ble til over den gryende misnøyen med tacoens inntreden i Sib-kantinen på fredager. Sondre Myhre, som stiller som femte kandidat, forteller at dette er noe Det Eneste Reelle Alternativ vil gjøre noe med.

– Det var vel i hovedsak vår misnøye med at tacoen tok over grøtens rolle. I misnøyens store diskusjon så kom det flere saker som rullet opp som vi er veldig engasjert for som vi ønsker å gjøre noe med på høyden. Vi stiller også til valg fordi vi mener at en god student er en glad student. En glad student den har det bra her og nå. Vi er enige i at man må se langsiktig på ting, men man må ikke glemme de gode enkeltsakene også, sier Sondre Myhre

Det er ikke bare gjeninnføring av grøtfredag Det Eneste Reelle Alternativ kjemper for. De vil blant annet ha mykere toalettpapir på universitetstoalettene, joikakaker i Sib-kantinene på samenes dag og obligatorisk kjønnssykdomstest før studiestart.

– Vi har vel et par kampsaker der hovedsaken er at vi må flytte tacoen fra fredag til tirsdag, og få grøten tilbake igjen som en institusjon på universitetet. Ellers så er det jo litt sånn det du føler at taler til deg. Vi er veldig folkelig og populistiske av oss.

Kjemper for miljøet

I likhet med Det Eneste Reelle Alternativ har heller ikke Grønn liste noen «typisk utdanningspolitiske saker» som noen av sine kampsaker. Første kandidat for Grønn liste, Ingrid Fjellberg, forklarer dette med at de synes slike saker er litt kjedelige og lite engasjerende.

– Det er veldig bred enighet blant studentpolitikere om at «ja, vi trenger flere studentboliger», og «vi vil ha bedre treningssentre». Vi prioriterer det ikke fordi det er litt kjedelig. Det engasjerer ikke folk.

Grønn liste har tre hovedsaker som de vil få igjennom. De viktigste sakene som de vil kjempe for er at avtaler som Akademiaavtalen ikke skal bli inngått, de vil styrke forskning på fornybar energi og fase ut forskning på utvinning av fossile brennstoffer, og kjøttfri mandag i Sib-kantinene. I tillegg til å kjempe for miljøsakene sine, har Grønn liste også satt seg noen andre mål de ønsker å oppnå.

–Vi håper først og fremst å få gjennomslag for noen av punktene i programmet vårt. I tillegg håper vi også å oppnå at flere studenter er involverte i de demokratiske prosessene på universitet. At flere får være med å bestemme slik at blant annet avtaler som Akademiaavtalen ikke kan inngås igjen uten at folk kan stoppe det.

Stiller seg positive til hverandre

Selv om de er konkurrenter stiller Grønn liste og Det Eneste Reelle Alternativ seg positive til hverandre. Ingrid Fjellberg forteller at de er enige i nesten alle punktene til Det Eneste Reelle Alternativ, og innrømmer samtidig at de ser på de som en konkurrent som de tror kommer til å få mange stemmer.

–Vi er veldig positive til DERA, og er kanskje enig i nesten alle punktene på programmet deres. Det er en kantine konflikt i forhold til at vi ønsker kjøttfri mandag, og de ikke ønsker det. Jeg synes det er bra at de har som mål å få flere studenter engasjert i studentpolitikken og at flere skal stemme. Det tror jeg de kommer til å oppnå, for de er veldig flinke til det de gjør, sier Ingrid Fjellberg.

Det Eneste Reelle Alternativet har tro på at de kan finne gode løsninger sammen med Grønn liste, ifølge Sondre Myhre. Han forteller også at de ser på alle de andre listene som konkurrenter helt til det motsatte er bevist

– Vi tenker at Grønn liste sammen med Det Eneste Reelle Alternativet står for noe som ikke resten av studentparlamentet står for. Studentparlamentet sånn som vi ser det er en veldig enstemmig  gruppe. Det er ikke så stor forskjell mellom de som er der. Både Grønn liste og Det Eneste Reelle Alternativet kommer som et friskt pust med nye saker og ting som vi håper, og sikkert Grønn liste håper, engasjerer studentene.

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer