This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Tre av fire studenter ved Norges Handelshøyskole får jobb før endt utdanning. Kristoffer Yksnøy er en av dem.

Den årlige arbeidsmarkedsundersøkelsen til NHH, som ble publisert 31. mars, viser at 75% av studentene som ble uteksaminert våren 2013 fikk jobb før de hadde fullført studiene. I tillegg kommer det frem at om lag 92% av studentene var i jobb i løpet av kommende halvår. Tallene som kommer frem i undersøkelsen er stabile i forhold til tidligere år, til tross for at antallet uteksaminerte siviløkonomer har økt betydelig de siste årene. Økende er også begynnerlønnen for de nyeksaminerte NHH-kandidatene. Gjennomsnittslønnen inkludert tillegg er på 507 000 kroner mot 502 000 året før.

– Ikke mer enn en bonus

Kristoffer Yksnøy tar en mastergrad i regnskap og revisjon ved NHH. Til tross for at han ikke uteksamineres før våren 2015, har han allerede sikret sin jobbfremtid. Når studiene er over, bærer turen til Oslo for å arbeide som revisor i Deloitte, verdens største leverandør av profesjonelle tjenester innen revisjon, rådgivning og advokattjenester.

Mange synes nok at revisoryrket virker utrolig kjedelig, men jeg stortrives på studiet og gleder meg til å ta fatt på jobben i Deloitte, sier han.

I tillegg til Yksnøy har flere av hans medstudenter fått en jobb før siste eksamen er avlagt. For ham var derimot ikke det gunstige arbeidsmarkedet noen sentral årsak til at han ønsket å studere ved handelshøyskolen.

– Jeg var nok for ung til å tenke på det da jeg søkte meg til NHH, og i etterkant har det ikke vært mer enn en bonus. Jeg har alltid vært interessert i tall og regnskap, og da var det naturlig for meg å studere økonomifag, forteller sunnmøringen.

Stor etterspørsel

Uteksaminerte NHH-studenter finner seg i hovedsak arbeid i konsulentbransjen, revisjonsbransjen, og olje- og gassvirksomhet. Daglig leder ved Karrieresenteret, Rønnaug Tveit, sier det er naturlig at såpass mange NHH-studenter får jobb før endt utdanning.

– Det er stor etterspørsel på arbeidsmarkedet etter siviløkonomer og de utdannes etter behov. Det er derimot estimert at det vil bli en metning av siviløkonomer rundt 2030. Da blir det vesentlig trangere om arbeidsplasser enn det er i dag, forteller Tveit.

Ingen bekymring

Ved det humanistiske fakultetet er det bred enighet om at økonomistudenter er mer attraktive på arbeidsmarkedet enn humanister. Det er likevel optimisme å spore vedrørende jobbfremtiden.

– Jeg har lyst å arbeide som russisk tolk og tror at mulighetene for å få jobb er gode. Jeg har allerede begynt å se meg om etter potensielle arbeidsgivere, sier Evgeni Brosvik, som studerer russisk ved HF-fakultetet.

– Så lenge en arbeider hardt og spesialiserer seg på et emne man interesserer seg for, skal det alltids være mulig å få en relevant jobb, mener pedagogikkstudenten Joan Lloret Server.

Kommentarer