This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Fredag kveld presenterte NRK for første gang direktesendt akademisk sakte-tv, i samarbeid med Studentersamfunnet i Bergen.

Frank Aarebrot har ved en rekke anledninger arbeidet med produsenten for sendingen, Thomas Hellum og programlederen Steinar Birkeland. Han tok derfor gledelig imot muligheten til å fortelle om norgeshistorien på 200 minutter.

– Jeg blir jo et slags alternativ til Hurtigruten, sier Aarebrot og ler.

Mer en sprint enn et marathon

Med 200 minutter til rådighet skal det godt gjøres å få med seg alt som har skjedd i tidsperioden mellom 1814 og 2014. Fokuset til Frank har derfor ligget på å plukke ut to sentrale hendelser i hvert tiår som har hatt en betydning for utviklingen til det norske landet.

Den røde tråden gjennom foredraget blir de to prosessene som har med nasjonal selvstendighet og demokratisk utvikling å gjøre. Aarebrot mener det er nettopp dette vi må feire, ikke selve undertegnelsen av grunnloven i 1814. Selv om det var starten på det hele, er det alle tiår som følger etterpå som har dannet det samfunnet vi har i dag. Med både ferdigstilt foredrag og power point er Aarebrot likevel sikker i sin sak.

– Det hadde ikke vært noe problem å bruke lengre tid, humrer han.

Trekke publikum

I tillegg til å være en del av NRKs dekning av grunnlovsjubileet faller foredraget til Aarebrot også inn under Studentersamfunnet i Bergens 80års jubileum. De ble dratt inn i prosessen av NRK for å hjelpe til med å trekke publikum.

Med køer langt opp i trappen på Det Akademiske Kvarteret er det ikke tvil om at budskapet hadde nådd fram.

Gleder seg til kvelden

Mens andre gjerne ville fått problemer med en slik oppgave, har publikum i salen stor tro på at statsviteren fra Bergen vil gjøre de neste timene særdeles underholdene og lærerike. De fleste har en viss kjennskap til Aarebrot fra før, enten fra forelesning eller professorens berømte frokostmøter. Men det er også enkelte som aldri har hørt den snakkesalige professoren tale. Lærer Dagrun Skei er en av dem, men gleder seg svært til programstart.

– Jeg fikk beskjed av noen venner om at dette var noe jeg måtte få med meg.

Kommentarer