This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

NOKUT lanserte 3. februar nettportalen studiebarometeret.no. Resultatene viser at en gjennomsnittlig student i Norge studerer 27 timer per uke. Dette synes blant annet daglig leder ved Karrieresenteret, Rønnaug Tveitflere, er overraskende lite. Studentene på sin side peker på deltidsjobb og verv som kommer i tillegg til studiene. 

NOKUT er et faglig uavhengig organ under Kunnskapsdepartementet. De jobber blant annet med å bidra til at samfunnet skal ha tillit til kvaliteten i norsk, høyere utdanning. Nettportalen studiebarometeret.no er i regi av NOKUT, og inneholder informasjon fra Norges første nasjonale studentundersøkelse om studiekvalitet, skriver NOKUT på sine nettsider.

– Ni av ti må jobbe ved siden av studiene

Etter lanseringen av undersøkelsen uttalte blant annet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagens Næringsliv at han var overrasket over hvor lite studentene jobber. Leder for Norsk studentorganisasjon, Ola Magnusson Rydje, er enig med Røe Isaksen, og uttalte til Nettavisen at det var urovekkende å se resultatene, men at han ikke var direkte overrasket.

– Det viser at studenter ikke har mulighet til å være studenter på heltid, slik Kvalitetsreformen som kom for ti år siden skulle bidra til. Vi kan nå begynne å konkludere på hvor vellykket den har vært. Man har åpenbart ikke klart å legge til rette for at studenter skal kunne studere på heltid. De har ikke de økonomiske rammevilkårene for det. Studiestøtten er for lav, og ni av ti må jobbe ved siden av i løpet av et år for å spe på inntekten. Seks av ti må jobbe hele året for å kunne studere, forklarer Rydje til Nettavisen.

– CV-en har godt av litt ekstra

Daglig leder på Karrieresenteret, Rønnaug Tveit, er enig i at 27 timer i uken er for lite, hvert fall sammenlignet med en 100% stilling.
– Studentene har definitivt tid til å studere mer, også i tillegg til deltidsjobb og andre verv. Det handler om å disponere tiden riktig og godt, påpeker Tveit.

Tveit ser på mange måter studietiden som en øvelse til voksenlivet og “tidsklemmen”. En 20% stilling, omtrent åtte timer per uke, bør alle studenter klare fint. Dessuten vil et verv ved siden av studiene også se fin ut på CV-en.
– En CV uten noe deltidsarbeid og engasjement er nok litt for tom, men ikke engasjer deg i noe bare for å gjøre noe. Finn noe du liker, oppfordrer karriereveilederen.

Tveit kommer med tre råd til å få studenthverdagen til å gå rundt, både økonomisk og smart.
– Første bud går på at studentene må komme seg på nattforelesningen klokken åtte om morgenen, andre bud er å få seg en deltidsjobb og til sist; engasjer deg i organisasjoner, sier Tveit litt strengt.  Dørene på karrieresenteret [4. etasje på Studentsenteret] er alltid åpen og vi hjelper gjerne studenter med veiledning i forhold til å bli eller fortsette å være en effektiv student, smiler Tveit helt på tampen.

Både mye og lite 

BSTV snakket med jus-studenter og økonomi-studenter fra henholdsvis Det juridiske fakultet og Handelshøyskolen BI. De hadde nokså ulikt syn på om 27 timer er mye eller lite, men trenden var jevnt over den samme og forskjellige på de to studiene.
– 27 timer hørtes litt mye ut, hvert fall for min del, sier BI-studinen Ida Holand.

De andre BI-studentene BSTV snakket med, sa seg enig i det. Noen har deltidsjobber på siden, slik at økonomien går rundt, ellers her de ikke så engasjert i studentorganisasjoner eller andre verv. Jusstudentene, på den andre siden, studerer mye mer enn BI-studentene og er organisert i form av verv i ulike undergrupper på fakultetet, samt andre frivillige jobber hvor de kan få bruk for kunnskapen sin.
– Det blir fort mer enn 27 timer, hvert fall i gjennomsnitt, poengterer jusstudent Steffen Rogstad.

Studentbarometeret.no viser også store forskjeller mellom Det jurdiske fakultetet og BI. Forskjellen er størst i ikke-organisert studieinnsats, det vil si studier på egenhånd som kommer utenom forelesninger og seminar/storgrupper.  For BI ligger snittet på tidsbruk pr. uke i studieinnsats på 14,3 timer og 13,4 timer for henholdsvis bachelorstudiet i markedsføring og økonomi og administrasjon, mens på Det juridiske fakultetet leser studentene i snitt 24,1 timer pr. uke på egenhånd. 

Fakta om Studiebarometeret
– En årlig, nasjonal spørreundersøkelse om studentenes opplevde studiekvalitet. Gjennomført for første gang ifjor høst.
– Resultatene fra undersøkelsen blir presentert i den nye nettportalen studiebarometeret.no, som lanseres mandag.
– Undersøkelsen gikk ut til 56.000 studenter. 32 prosent svarte.
– For å unngå at enkeltsvar skal kunne gi store utslag og samtidig sikre anonymitet for studentene, har Nokut satt grenseverdier for antall og andel svarende.
– 60 prosent av de 1700 studieprogrammene er enten for små eller har for lav svarprosent til at resultatene vil bli publisert.
– Disse programmene blir likevel synlige og søkbare i Studiebarometeret, men for disse vises bare faktaopplysninger.

Kilde: Nokut

Les mer om selve undersøkelsen og resultatene på www.studiebarometeret.no. 

Toppbilde av Paul Erik Lillholm 

 

 

Kommentarer