This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Med ny kampanje oppfordrer Kripos til mer kjernekaroppførsel for å hindre festvoldtekter.

Tidligere denne måneden startet Kripos sin nye holdningskampanje, «Kjernekar»-kampanjen. Her etterlyser de flere kjernekarer blant gutter på fest, byen og på nachspiel i håp om å få ned antallet festvoldtekter. Bakgrunnen for kampanjen er at tall fra 2012 viste at 40% av anmeldte voldtekter var festrelaterte. Dette er for øvrig en økning på 3% fra 2011 ifølge politiets egne tall.

– En kjernekar er en som bryr seg og som følger litt ekstra med. Han ser på hvordan vennene hans har det og hvordan andre har det i forhold til at de er på fest, og som kanskje kan passe på at det ikke skjer en festrelatert voldtekt, sier overbetjent ved Bergen politidistrikt, Elisabeth Hellevang Størksen.

Kampanjen blir i hovedsak spredd på sosiale medier. Kjernekar-siden har i skrivende stund ca 55 000 likes på Facebook.

– Målgruppen vår er gutter mellom 18-35 år, det er de som er mest repesentert i slike saker, sier Størksen.

Flere voldtekter i uken

Overlege ved Bergen legevakt, Eivind Damsgaard, kan fortelle om skremmende høye tall for voldtektsoffer som melder seg til voldtektsmottaket på akutten.

– De melder seg 2-3 ganger i uken i gjennomsnitt. Til nå i år har vi hatt 114 tilfeller, sier han.

Det tas alltid prøver når offrene kommer inn på mottaket, og en stor andel av disse kommer tilbake med alkoholresultater, og det er sjeldnere snakk om andre rusmidler, forteller Damsgaard.

– Vi mistenker at det først og fremst er eget inntak av alkohol det skylder, men de kan selvfølgelig også være dopet ned med noe sterk sprit i alkoholen.

– Heller ikke greit for gutter

Kampanjen retter seg mot gutter i håp om at de i større grad skal passe på jentene rundt seg, men det er også en viktig del av kampanjen at gutter skal ta vare på andre gutter. En kjernekar skal i følge politiet kunne si i fra til sine kompiser når de drikker for mye og ikke følger kjernekaroppførselen.

– Dette handler både om gutter og jenter. Det er ikke noe greit for en gutt heller å bli anmeldt for en voldtekt han kanskje tror han ikke har gjort, sier Størksen

Denne delen av kampanjen ser Damsgaard på som ekstra viktig.

– Det har vært fokusert mye på at jenter ikke skal drikke for mye, og må passe på seg selv. Det er selvfølgelig viktig, men det er også viktig at guttene tar sin del av ansvaret, sier han.

Johan André Eikrem studerer juss ved Universitetet i Bergen og er i kampanjens målgruppe. Han mener selv han er en kjernekar og tror det er viktig med en holdningsendring.

– Voldtektstallene går jo opp, så jeg tror det kan være en fin måte å iallefall få de på rett vei – altså ned.

Pass på i julebordsesongen

Når vi nå er på veg inn i julebordsesongen er både politiet og overlege ved Bergen legevakt klar på hvilken råd de vil gi festglade mennesker.

– Pass på alkoholinntaket. Ta vare på hverandre – og vær en kjernekar.

 

Har du blitt utsatt for voldtekt eller andre seksuelle krenkelser, ta kontakt med Bergen legevakt. Tilbudet er gratis og tilgjengelig hele døgnet.

Kommentarer