This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Jussformidlingen mener de har krav på en høyere andel av semesteravgiften.

Som det blir flo etter fjære, kan man stille kalenderen etter når budsjettkomiteen legger frem sitt forslag til fordeling av semesteravgiften. Sjeldent og eller aldri er alle søkerorganisasjonene fornøyd. Jussformidlingen søkte om 200 000 kroner, men budsjettkomiteen mener de bør få 50 000 kroner mindre.

Dette reagerer daglig leder i Jussformidlingen, Joon-Petter Qvenild Rudberg, på.

– Jeg synes det er ganske spesielt. I søknaden ga vi uttrykk for at vi skulle ta over en del av driften fra et prosjekt som heter Bergenstudenten. Dette ble lagt ned i sommer, men vi fikk ikke midler til å holde i gang videre, sier lederen.

– Jeg ser for meg at vi burde hatt en større del av potten. SiB støtter opp om blant annet psykisk helse og tannpleie, men dersom studentene får et juridisk problem er vi den eneste tilbyderen, fortsetter han.

Videre forteller Rudberg at studentmassen utgjør 16% av Jussformidlingens klienter og at støtten organisasjonen mottar fra Velferdstinget vil utgjøre 4% av Jussformidlingens budsjett.

Ikke et nytt problem

Leder for Velferdstinget, Anna Gjertsen, sier det langt ifra er noe nytt at en del av søkerorganisasjonene er misfornøyd med forslaget til fordeling.

– Dette er veldig, veldig typisk. Noen er fornøyd, alle er absolutt ikke fornøyd. Slik er det hvert eneste år. Det er også hvert eneste år denne typen saker, hvor man setter spørsmålstegn ved hvem som har sittet i komiteen, og hvor deres lojalitet ligger.

– Her må folk stille til valg. Budsjettkomiteen er en kjempeviktig komite for hele student-Bergen og en av de komiteen som har vist seg vanskeligst å skaffe folk til, legger hun til

Har loven på sin side

Professor i juss, Jan Fridthjof Bernt, mener årets budsjettkomite har loven på sin side når de tildeler midler til organisasjoner de selv har vært eller er medlem av.

– Utgangspunktet er at forvaltningsloven ikke gjelder, dermed heller ikke de reglene om inhabilitet vi finner der. Samtidig får en si at studentsamskipnaden til de grader er et offentlig organ som skal ivareta en bestemt gruppes interesser i en offentlig sammenheng, sier han.

– Det vil derfor være naturlig at studentsamskipnaden prøver å følge forvaltningslovens regler, selv om det ikke gjelder direkte her, sier den tidligere rektoren ved UiB.

Professoren forklarer at hvis du sitter i et styre, har en ledende stilling i en organisasjon eller et selskap som søker om støtte, så vil det i utgangspunktet være inhabilt å delta ved beslutning av det. Dette forutsetter dog at det er en organisasjon som er en annen enn samskipnaden selv. Det at du sitter i et underorgan i samskipnaden vil ikke på samme måte skape inhabilitet.

Gjertsen mener årets komité har gjort jobben i henhold til deres mandat.

– Deres bakgrunn var vi klar over da de ble valgt og det ble opplyst om, og de har også selv skrevet dette i innstillingen. Så de har vært veldig åpne om det, og det er ingen hemmelighet og det har det heller aldri vært, sier Velferdstingets leder.

– De har skrevet at alle organisasjonene har fått en rettferdig behandling av komiteen, og jeg ser ingen grunn til tvil på det, avslutter hun.

Kommentarer