This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Det sier leder i NSO, Ola Magnussen Rydje, etter at den nye regjeringen fredag la frem sitt budsjettforslag.

Den forrige regjeringens forslag om 11 måneders studiestøtte er helt borte i den blå regjeringens statsbudsjett.

– Dette er det kunnskapssamfunnet og Norge som taper på, sier leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO), Ola Magnussen Rydje.

Går utover eksamenstiden
Den nye finansministeren, Siv Jensen, la fredag formiddag frem den blå regjeringen sitt forslag til statsbudsjett. Studentene, som ved forrige budsjettforslag ble annonsert som budsjettets vinnere, måtte se det største slaget tapt.

– Regjeringen innfører ikke elleve måneders studiestøtte i 2014-2015, det skriver regjeringen på sine egne sider.

Denne avgjørelsen var det mange studenter som var skuffet over fredag.

– Jeg synes det er utrolig dårlig, sier Tuva Jæger. Hun studerer medievitenskap ved Universitetet i Bergen og mener den ellevte måneden ville gjort stor forskjell i studiehverdagen.

– I fjor hadde jeg eksamen 20.juni og det er akkurat da jeg ikke har tid til å jobbe. Det er da det er den hardeste eksamensperioden, så det synes jeg er utrolig dårlig, sier hun.

Jæger får også støtte fra andre studenter. Emil Tomasgard, sosiologistudent, ser absolutt et behov for å få studiestøtte også i juni måned.

– De pengene hadde jeg treng til husleie og mat den sist måneden. Det går i tillegg utover studiet når jeg må jobbe i steden for å studere, seier han.

Får litt mer hver måned
Til tross for at studentene ikke vinner kampen om den ellevte månend, kan de takke regjeringen for en økning i den månedlige utbetalingen. Basisstøtten vil nå gå fra 9440 kroner i måneden inneværende undervisningsår til 9785 for 2015-2015. Dette mener formann i FpU, Christian Haugen, at det er viktig å huske på.

– I 2014-budsjettet har vi økt studiestøtten til studentene, og det har ikke vært økt så mye som det gjørs i år på over ti år. Så vi er ganske fornøyd med det, sier Haugen.

Han er selv student og kjente på skuffelsen over beslutningen om å ikke ta med den ekstra måneden.

– Vi i FpU har jo hatt 11 måneder studiestøtte programfestet. Det er vitkig å få det på plass, men det er jo sånn at viss man har bedre råd hele veien så vil jo det også hjelpe, seier han.
Hinder fra forrige regjering

– Jeg synes det luktet snubletråd lang vei, sier statsviter Frank Aarebrot.
Han mener forslaget er lagt inn som et hinder for den blå regjeringen, men har likevel tro på at studentene kommer til å få den siste måneden også.

– Jeg tror det er en seier de ønsker å gi til Venstre, det at de gir etter i forhandlingene. Innføringen skjer gjerne i januar 2016 i steden for juli 2015, mener Aarebrot

Selv om det ser mørkt ut for studentene i dag betyr det ikke at NSO vil slutte å kjempe studentene sin sak frem til forslaget blir endelig avgjort i Stortinget i følge Rdyje.

– Vi kommer til å jobbe hard og legge masse press på regjeringen, men også på Venstre og KrF for at dette skal bli hovedprioritert når partiene skal inn i forhandlinger neste uke.

Kommentarer