This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Petter Salen var deltidsstudent da han ble arbeidsledig i februar 2013. Dette førte til at han ble nektet dagpenger.

§4-6 i Forvaltningsloven sies det at ”det ikke ytes dagpenger til medlem som gjennomgår utdanning eller deltar i ulønnet arbeid”.  Grunnet denne loven ble Salen nødt til å ta opp kredittlån for å få endene til å møtes for han og familien. Det var BT som først skrev om saken sist mandag.

Samtidig som Salen jobbet, fullførte han også et deltidskurs ved NLA Høgskolen. Planen var å fullføre lærerutdannelsen, som han ikke fikk fullført da han var yngre.

Kurset Salen tok, hadde fire obligatoriske samlinger på dagtid. Disse var han ferdig med før han ble arbeidsledig. Det eneste som gjensto var eksamen. Men ettersom studiet, ifølge forskriftene, gikk på dagtid, altså innenfor normal arbeidstid, kunne han ikke få dagpenger.

Gammeldags lov

Professor Gudrun Holgersen ved det juridiske fakultet, mener at denne loven ikke passer inn med dagens arbeidsstilværelse. Holgersen viser til at det er vanskelig å definere hva normal arbeidstid vil si i dag, med tanke på at mange jobber kveld, natt, turnus og lignende.  Hun peker også på at det er i dag svært vanlig med videre-og etterutdanning, og av den grunn vil forskriftene og loven trenge noe endringer.

Anita Giæver Hansen, avdelingsdirektør for NAV- forvaltning. Kan ikke kommentere enkeltsaker, men sier at hun kan forstå at det kan bli vanskelig for enkelte grunnet loven. Hansen påpeker også at det hvis det skal skje en endring av loven og forskriftene så er det politikerne som må gjøre det.

Salen sier videre i intervjuet at det burde være en forskjell på en heltidsstudent  og på en deltidsstudent som hovedsakelig er arbeidstaker, som søker om dagpenger.

 

§ 4-6. Dagpenger under utdanning, opplæring, etablering av egen virksomhet m.v.

Det ytes ikke dagpenger til medlem som gjennomgår utdanning eller opplæring, eller deltar i ulønnet arbeid. Departementet kan gi forskrifter om unntak fra denne bestemmelse når det gjelder:

–  utdanning eller opplæring utenfor normal arbeidstid

–  utdanning eller opplæring av kortere varighet innenfor normal arbeidstid

–  deltakelse i introduksjonsprogram etter introduksjonsloven

–  deltakelse i arbeidsmarkedstiltak

Departementet kan også gi forskrifter om hvem som regnes som deltaker i utdanning eller opplæring. (Denne er spesiell – det betyr at forvaltningen selv har retningslinjer og kan endre de selv, de har kompetanse til det, om hva de mener er innenfor vilkårene i §4-6)

Kommentarer