This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

I forrige uke skrev rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, under akademiaavtalen for fem nye år. Avtalen gir universitetet hele 55 millioner som helst skal brukes til grunnforskning og forskningsbasert utdanning.

– Den gir oss muligheten til å drive med forskning, utdanning og innovasjon innforbi energi i et større omfang enn vi ellers kunne, sier Geir Anton Johansen professor og instituttleder for fysikk og teknologi ved UiB.

Siden 2008 har UiB og Statoil samarbeidet om en avtale som forrige uke ble fornyet med fem nye år. Den nye akademiaavtalen er på elleve millioner kroner fordelt på fem år, noe som vil si at avtalen har økt med totalt femten millioner kroner.

Avtalen har som mål å “stimulere grunnforskning og utdanning innenfor strategisk viktige fag- og kompetanseområder både for UiB og Statoil”. Den forrige avtalen hadde  hovedsaklig vekt på forskning på petroleum og fornybar energi, noe også den nye avtalen vil ha. Den nye akademiaavtalen har også som mål å skape tettere forskningssamarbeid mellom samfunnsvitenskapelige- og realfag.

Disse satsningsområdene er følgende (hentet fra www.uib.no):

  • Petroleum: Reservoarprediksjon fra seismikk/brønnmålinger – lukke gapet mellom måling og modell på alle skala
  • Ukonvensjonelle ressurser – produksjon av gasshydrater
  • Energiomstilling – en tverrfaglig tilnærming med samfunnsvitenskap og naturvitenskap
  • Geotermisk energi

Hvem får pengene?

Statoil gir penger til flere konkrete prosjekter, blant annet grunn- og oppdragsforskning, i tillegg til akademiaavtalen. Pengene Statoil sponser UiB med er fordelt på fem år, og det er styringskomiteens medlemmer bestemmer hvem som får nyte godt av midlene. Pengene skal helst brukes til grunnforskning og forskningsbasert utdanning.

– Styringskomiteen blir enig om noen satsningsområder vi vil bruke pengene på, sier Leif Lømo.

Satsningsområdene blir diskutert og vedtatt i styringskomiteen som består av tre representanter fra både Statoil og UiB.

– Deretter blir Statoil og UiB enige om et samarbeid, fortsetter Lømo.

Gjennom forskningsgruppene innenfor energi og petroleum kommer studenter i kontakt med forskere som kan videreformidle og anbefale prosjekter til styringskomiteen. Dette nyter studentene godt av, deriblant annet doktorgradstudent Bergit Brattekås.

– Senest i september var jeg i California på en konferanse for å presentere forskningen min, sier Brattekås, med et smil.

Fornøyd rektor

UiB-rektor Dag Rune Olsen er fornøyd med avtalen.

– Jeg er glad for det Statoil har gjort for landet, sier UiB-rektoren med et bredt smil.

Han mener pengene kommer godt med, men påpeker at UiB også får midler fra andre.

 

Styringskomiteens medlemmer: 

  • Bård Krokan, Statoil
  • Sigrun Merethe Løkkebø, Statoil
  • Leif Lømo, Statoil
  • Geir Anton Johansen, UiB (leder)
  • Lise Øvreås, UiB
  • Knut Helland, UiB

 

Kommentarer