This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Den blåblå-regjeringen sier indirekte at lærerutdanningen er mangelfull, samt at kompetansen i grunnskolen er for dårlig. Dette preger lærerstatusen. 

– Som fagorganisasjon merket vi i løpet av valgkampen at det var mange som fikk en opplevelse av å bli snakket ned, forklarer nestleder i Utdanningsforbundet i Hordaland, Mildrid Beate Kronborg Økland.

I valgkampen snakket de blå partiene nedlatende om læreryrket. Økland sier hun ikke har fått noen spesielle henvendelser angående den nedlatende hodlningen partiene har til de nåværende lærerordningene, men at det er en uuttalt oppfatning blant lærerne.

Utdanningsforbundet er blant annet lærernes fagorganisasjon og jobber for å ivareta interessene til medlemmene. Til tross for at de føler at læreryrket er fremstilt veldig nedlatende, er Utdanningsforbundet likevel fornøyd med at den blåblå-regjeringen har utdanning av lærere som et av satsningsområdene i årene fremover.

– Utdanningsforbundet ønsker etter- og videreutdanning velkommen. Uansett hvilket yrke man har, må man faglig ajourføre seg, sier Økland.

Ikke bare en rett, men en plikt 

– Den blåblå-regjeringen foreslår at det skal være en rett og en plikt til etter- og videreutdanning for alle lærere, og da legger en til grunn at lærerne som underviser i dag, ikke er gode nok, og det er jo en litt merkelig politikk, påpeker Anders Kvernmo Langset, som skriver masteroppgave i utdanningspolitikk ved Høgskolen i Bergen.

Den blåblå-regjeringen ønsker å heve statusen på læreryrket gjennom etter- og videreutdanning av lærere, samt å øke kravet på lærerutdannelsen fra fire års bachelor til fem års master.

– Men dette er jo bare forslag fra regjeringens side, så får vi se hva de får til, sier Langset. Det tar nok lang tid før det for eksempel blir innført en master som krav for å bli lærer, men det kan være med å heve statusen på læreryrket.

Neste høst vil den nye regjeringen legge frem sitt første, egne budsjett. Det er først da vi vil få se hvilke endringer de har fått gjennomslag for på Stortinget.

 

 

 

Kommentarer