This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Over hele landet blir flere forhåndsstemmer dumpet uåpnet i søppelen, i etterkant av valget. Årsaken skal være sen postlevering. Et av de fylkene som skal være hardest rammet er Hordaland.

Frank H. Aarebrot, professor og valgforsker ved UiB, mener det er en skandale at flere forhåndsstemmer ikke ble telt. Aarebrot peker på flere årsaker til at slikt kan skje, blant annet at valglokalene burde vært stengt tidligere.

Det er helt opplagt at de skulle stengt stemmegivingen på onsdagen og ikke fredagen, forteller valgforskeren.

Aarebrot sier at Fjell kommune i Hordaland er hardest ramme, hvor i overkant av hundre stemmer ikke kom i tide.

– Det er ennå usikkert hvor mange forhåndsstemmer det egentlig gjelder, men det er uansett veldig trist at noe slikt kan skje.

Lav deltakelse

Valgdeltakelsen blant unge under 30 år er fra før av lav. Deltakelsen blant unge velgere under 30 år har de siste 20 årene ligget et sted mellom 55% og 58%, noe som er lavt i forhold til eldre velgergrupper. Peter Hatlebakk synes det er synd at unge ikke drar utnytte av stemmeretten sin, men påpeker at synet på de unges deltakelse kunne vært annerledes dersom alle forhåndsstemmer hadde blitt telt.

– Man kan jo undre seg om hvis alle forhåndsstemmene ble telt, om det ville hatt noe å si for prosentandelen blant unge velgere.

Selvom prosentandelen muligens hadde økt, ville velgerandelen blant unge ville allikevel vært lavere i forhold til eldre velgergrupper. Frank H. Aarebrot mener dette er forventet.

– Valgdeltakelse er en læringsprosess.

Kommentarer