This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

I en verden hvor mye av maten vi spiser er masseprodusert og inneholder en mengde tilsetningsstoffer, kan den kortreiste maten virke som en demper på industrialiseringen. Det store engasjementet for ren og rettferdig mat ble bevist gjennom Bergen Matfestival i helgen, hvor over 100 forskjellige utstillere kunne tilby kulinariske fristelser laget kun et steinkast unna.

– God lokal mat er bærekraftig, tar vare på ressursene våre og tar vare på miljøet vårt, dessuten så smaker den så ufattelig mye bedre! sier fiskehandler Tom Rørnes.

Å se forbruket vårt i et større perspektiv, og beskytte de gode smakene, er fellesnevnere for deltakerne på festivalen. Alle som stiller ut her er opptatt av rettferdighet ovenfor råvarene de bruker i sine produkter.

– Det handler om å se litt lenger frem i tid enn kun en valgperiode, forklarer Gunnar Nagell Dahl, ansatt hos Fylkesmannen i Hordaland.

Dahl forteller at da han var i Seattle møtte han flere fattige mennesker som brukte matkupongene sine på kortreist mat,  i stedet for å kjøpe flere billige masseproduserte produkter. Et viktig tankekors, mener Dahl.

Han ønsker at vi skal tenke på opphavet og innholdet i maten før vi bestemmer oss for dagens middag. Dette vil vi tjene på helsemessig. Samtidig bidrar det til en bærekraftig utvikling. For det er kanskje det som er spørsmålet. Hvordan type utvikling ønsker vi i Norge?

Saken er at det ikke er stor forskjell i pris på maten du kjøper i butikken i forhold til den du kjøper på markedet, forteller Rørnes. Råvarene koster omtrent det samme. Så, i stedet for å kjøpe en ferdigpose med 18 gr. fisk og resten tilsetningsstoffer, kan en kjøpe 100 gr. fisk, og heller lage suppe for flere dager om gangen. Like billig, og mye sunnere.

Kortreist mat har mange støttespillere også globalt. Slow Food er en internasjonal bevegelse som kjemper for en matproduksjon som setter kvalitet over kvantitet.

– Maten som Slow Food ønsker å beskytte er laget på en rettferdig måte. Den er ren, og selvfølgelig smaker den ufattelig godt, forteller Jonas Z. Torp fra Slow Food Bergen. Slow Food eller “sakte mat” er i vinden, og konseptet vokser seg bare større og større. Slow Food International har alene over 100, 000 medlemmer. Samtidig finnes det utallige andre som også brenner for å beskytte maten en spiser fra den anonyme masseproduksjonen.

– Vi skal ha kontakt med maten. Derfor tar den også tid å lage. En kan kalle det et saktegående fenomen, avslutter Torp.

Kommentarer