This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

SVs partileder mener flere studentboliger kan hviske ut skillet. 

Audun Lysbakken satt sammen med Gjermund Hagesæter (FrP), Terje Gilje (adm.dir BoB) og Ola H. Grytten (professor NHH) i panelet da Studentersamfunnet torsdag inviterte til debatt (Husløs ungdom) med fokus på unges utfordringer i boligmarkedet.

Det ble blant annet diskutert om dagens situasjon for unge er holdbar. Både Lysbakken og Hagesæter var skjønt enig i at det er den ikke.

– Vi har en situasjon hvor det er et klasseskille i boligmarkedet, både mellom dem som klarer å komme seg inn på eiemarkedet og de som ikke klarer det, pluss en situasjon der unge mennesker blir skviset ut på leiemarkedet siden mangel på boliger gjør prisene alt for høye, sier Lysbakken.

– Nei, det er den overhodet ikke. Den situasjonen vi har på boligmarkedet er et resultat av en feilslått politikk som har vært ført i 7,5 år. Både når det gjelder tilgjengelighet for rullestol, energieffektivitet og regulerings- og planprosesser blir det stilt nye krav. Dette medfører at det blir bygget for få boliger og at de blir flere hundre tusen kroner dyrere, sier Hagesæter til BSTV.

Egenkapital

Et annet tema som ble tatt opp er Finanstilsynets anbefaling til bankene om å kreve 15% i egenkapital til dem som skal gis boliglån. Hagesæter var rimelig kategorisk i sitt syn.

– Jeg mener ikke man skal ha fastlåst egenkapitalkrav. Det burde være opp til bankene selv å vurdere hvem som skal få lån og ikke. Hvis banken, etter en bankfaglig vurdering mener at noen skal få lån, så mener jeg de skal få lån, også uten egenkapitalen. Dette må man vurdere etter sunn fornuft og ikke de statiske rammene Finanstilsynet legger opp til, sier FrP-politikeren.

Grytten derimot hadde en mer diplomatisk tilnærming til anbefalingen.

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Det er sosialt urettferdig, samtidig så er det fornuftig ut i fra en makroøkonomisk situasjon. Det  hindrer folk i å låne for mye penger, slik at de ikke havner i en gjeldskrise og at man dermed mister litt av stabiliteten i økonomien. Man kan argumentere for og mot, og det er vanskelig å si hva som er rett, sier NHH-professoren.

Uenige om private aktører

En annen ting debattantene tok for seg er hvorvidt man skal tillate private aktører å bygge studentboliger.

– Jeg tviler på at det er nødvendig. Problemet i dag er ikke at samskipnadene ikke kan bygge flere boliger, men at det er begrenset med ressurser.  Nå bygges det tusen boliger i året.  Jeg tror vi fint kan doble det tallet og likevel gjennomføre det i samskipnaden sin regi. For eksempel har SiB mange gode prosjekter som kan realiseres, hevder Lysbakken.

– Konkurranse som driver prisene nedover tror jeg er sunt, så dette synes jeg er et godt forslag, sier Grytten.

– Jeg er ikke opptatt av hvem som bygger, man at det blir bygget. Får vi private til å bygge er det helt greit, for det positivt at vi får en viss konkurranse. I dag etterspør studenter 3-5-roms leiligheter og det påvirker hele markedet. Jeg tror det ville medført en lettelse på hele markedet, mener Hagesæter.

Kommentarer